سلام علیکم بله به همین نحو محاسبه نماید و اما به دو امر توجه داشته باشد
اول: اگر به کالای فرد خمس تعلّق بگیرد و وی خمس آن را نپردازد و کالا در سال جدید، ترقی قیمت نماید و شخص در بین همان سال آن را بفروشد و سود آن، تا پایان سال خمسی جدید باقی بماند،چنانچه بخواهد خمس بدهد، باید خمس اصل مال و تمام سود حاصل از سهمِ خمس را بدهد و همچنین لازم است خمس سودِ سهم خویش را نیز بپردازد و بنابر احتیاط واجب، تنها پرداخت خمس مال موجود در انتهای سال خمسی جدید، کافی نیست.
به طور مثال فردی با درآمد بین سال کالایی را به قصد تجارت خریداری میکند؛ قیمت کالا سر سال خمسی صد هزار ریال است که خمس آن را نمیدهد و در سال بعد که قیمت کالا صد و پنجاه هزار ریال میشود آن را میفروشد و این صد و پنجاه هزار ریال تا آخر سال باقی میماند. اکنون فرد برای پرداخت خمس باید:
الف. بیست هزار ریال به عنوان خمس اصل مال بپردازد.
ب. تمام سودی که از سهم خمس به دست آمده (ده هزار ریال) را نیز بپردازد.
ج. خمس سود سهم خویش (چهل هزار ریال) که هشت هزار ریال میباشد را نیز بپردازد که در نتيجه، مجموع مالی که فرد میپردازد، سی و هشت هزار ریال میگردد و بنابر احتیاط واجب، پرداخت سی هزار ریال به عنوان خمس مال موجود در انتهای سال خمسی جدید، کافی نیست.
دوم: اگر شیئی كه خمس به آن تعلّق گرفته از اشیایی باشد كه منافع آن در عرف اجاره داده میشود مثل خانه، مغازه، تاکسی و مانند آن، چنانچه پرداخت خمس آن شیء را به تأخیر بیاندازد، باید اجاره بهای یک پنجم آن مال را هم بابت مدتی كه پرداخت خمس را به تأخیر انداخته، بپردازد هرچند آن را به دیگری اجاره نداده باشد.