رفتن به مطلب

ثبت سیستمی

توسعه‌دهنده
  • تعداد ارسال ها

    575
  • تاریخ عضویت

  • آخرین بازدید

  • روز های برد

    5

پست ها ارسال شده توسط ثبت سیستمی

  1. بسم الله الرحمن الرحیم

    وجوب روزه ماه مبارک رمضان یک تکلیف فردی است، و هر کس شرایط وجوب روزه را دارا باشد با صرف نظر از وجوب یا عدم وجوب آن بر دیگران، موظف است روزه بگیرد.

    بنابراین اگر مسلمانی وارد ماه رمضان آینده شود و ترس آن را داشته باشد که در صورت روزه گرفتن به بیماری کرونا مبتلا خواهد شد هرچند تمام اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی را مراعات کند، نسبت به هر روز که چنین ترسی وجود داشته باشد وجوب روزه از او ساقط می‌گردد و بعدا باید قضا کند، ولی اگر بتواند با مراعات اقدامات احتیاطی احتمال ابتلا به بیماری را کاهش دهد تا آنجا که ازنظر عقلا دیگر چنین احتمالی مورد اعتنا نباشد، و لو به اینکه در خانه بماند و از اختلاط با دیگران در فاصله نزدیک پرهیز کند و از ماسک و دستکش استفاده کند و دست‌هایش را مکرراً ضدعفونی کند، و انجام این کارها او را در مشقت شدید و فوق‌العاده قرار ندهد، در این صورت وجوب روزه از او ساقط نمی‌گردد.

    و اما اینکه گفته شد برخی از پزشکان جهت جلوگیری از کاهش آب بدن و خشکی گلو، نوشیدن مکرر آب در فاصله زمانی نزدیک به هم را توصیه می‌کنند، چراکه عارض شدن این دو امر احتمال ابتلا به ویروس کرونا را افزایش می‌دهد؛ این مطلب ـ بر فرض صحت ـ مانع از وجوب روزه نمی‌شود، مگر برای کسی که پس از رسیدن این مطلب به او بر خود بترسد که اگر روزه بگیرد به این بیماری مبتلا خواهد شد و راهی برای کاهش احتمال ابتلا وجود نداشته باشد به طوری که [عنوان] ترس از بیماری بر او صدق نکند ـ هرچند با ماندن در خانه و به کارگیری سایر اقدامات احتیاطی یادشده ـ و اما افراد دیگر باید روزه بگیرند. و چه بسا ممکن است شخص روزه‌دار پیش از سحر با مصرف سبزیجات و میوه‌های سرشار از آب ـ مانند خیار و هندوانه ـ کاهش آب بدنِ ناشی از روزه‌داری را جبران کند؛ همچنان که می‌تواند با جویدن آدامسِ بدون شکر از خشک شدن گلو جلوگیری کند ـ البته به شرط اینکه ذرات آدامس پس از جدا شدن وارد حلق نشود ـ چراکه جویدن آدامس باعث افزایش ترشح بزاق دهان می‌شود و بلعیدن بزاق دهان در حال روزه بلامانع است.

     بنابراین افرادی که می‌توانند کار خود را در ماه رمضان رها کنند و در منزل باقی بمانند و از ابتلا به ویروس در امان باشند، وجوب روزه از آنان ساقط نمی‌شود؛ ولی افرادی که ـ بنا به هر دلیلی ـ نمی‌توانند کار خود را رها کنند اگر به واسطه نخوردن آب در فاصله‌های زمانی نزدیک در روز، ترس از ابتلا به کرونا داشته باشند و راه دیگری برای در امان بودن از آن نداشته باشند، روزه بر آنان واجب نیست، ولی با این وجود مجاز به روزه خواری درملأ عام هم نیستند. بدون شک روزه ماه رمضان یکی از مهم ترین فریضه‌های شرعی است و ترک آن بدون داشتن عذر واقعی جایز نیست، و هر شخص نسبت به وضعیت خود آگاه تر است که آیا عذر واقعی برای ترک روزه دارد یا خیر؟

    خلاصه کلام اینکه وجوب روزه در ماه رمضان از کسی ساقط می‌شود که عذر شرعی داشته باشد، مانند بیمار و کسی که به خاطر نصیحت پزشک ـ مثلاً ـ بر خود بترسد که روزه گرفتن موجب ابتلایش به بیماری شود و اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی که او را از ابتلا به بیماری ایمن سازند برایش میسّر نباشد، و در غیر این صورت باید این اقدامات را انجام دهد و مجاز به ترک روزه نیست.

    والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

    ۱۷/ شعبان/ ۱۴۴۱هـ

    دفتر مرجع عالیقدر آقای سیستانی (مدّظله)/نجف اشرف

    • پسندیدن 2
  2. سلام علیکم

    ماه مبارک رمضان در حالی نزدیک می‌شود که ویروس کرونا همچنان در مناطق مختلف جهان در حال انتشار است. برخی از پزشکان برای کاهش احتمال ابتلا به این ویروس خطرناک، نوشیدن آب را در فاصله‌های نزدیک توصیه می‌کنند؛ زیرا کمبود آب موجب کاهش سیستم ایمنی و دفاعی بدن می‌شود، و در صورت رسیدن ویروس به گلوی خشک، شرایط مساعدی برای انتقال آن به دستگاه تنفسی فراهم می‌شود، در حالی که نوشیدن مکرر مایعات به انتقال ویروس به معده و از بین بردن آن کمک می‌کند.

    آیا مطالب ذکرشده موجب می‌شود که امسال روزه ماه رمضان از مسلمانان ساقط شود؟

    • پسندیدن 1
  3. پرسش: اگر به اندازه یک نماز تا غروب آفتاب وقت بیشتر باقی نبود آیا باید نیت نماز ظهر کنیم یا عصر؟

    پاسخ: اگر به مقدار چهار رکعت وقت تا غروب آفتاب مانده چهار رکعت به قصد اعم از ظهر یا عصر بخواند سپس پس از آن و قبل از زوال سرخی مشرق چهار رکعت دیگر به نیت اعم از قضای ظهر یا عصر بخواند.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۸۸۷ |

    • پسندیدن 1
  4. پرسش: لطفا اوقات نماز و اوقات فضیلت نمازهای یومیه را توضیح دهید.

    پاسخ:

    وقت نماز ظهر و عصر بعد از زوال (ظهر شرعی : نصف فاصله بین طلوع آفتاب تا غروب آن) تا غروب آفتاب است و به اندازه آوردن یک نماز در آغاز و پایان وقت مذکور وقت اختصاصی ظهر یا عصر است.

    وقت نماز مغرب و عشا برای شخص مختار تا نیمه شب امتداد دارد واگر از روی اختیار تا نصف شب نخواند بنابر احتیاط واجب باید تا قبل از اذان صبح بدون اینکه نیّت اداء وقضاء کند آن را بجا آورد و وقت آن برای شخص مضطر که از روی فراموشی یا به سبب خواب یا حیض ومانند آن نماز را تا نیمه شب نخوانده تا طلوع فجر ادامه دارد.

    وقت نماز صبح از طلوع فجر صادق تا طلوع آفتاب است .

    وقت فضیلت نماز ظهر از زوال تا رسیدن سایه شاخص به چهار هفتم است .

    وقت فضیلت نماز عصر از رسیدن شاخص است به دوهفتم (تقریبا یک ساعت و نیم بعد از ظهر) تا کوتاه شدن آن به شش هفتم است.

    وقت فضیلت نماز مغرب به احتیاط واجب بعد از اینکه سرخی طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا می‏شود از بالای سر انسان بگذرد تا زوال شفق (سرخی مغرب-حمره مغربیه) است .

    وقت فضیلت نماز عشا از زوال شفق (تقریبا ۴۵ دقیقه بعد از مغرب) تا یک سوم شب است.

    وقت فضیلت نماز صبح از اول فجر تا روشن شدن آسمان است .

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۸۸۴ و م۸۸۸ و م۸۹۳ | منهاج الصالحین، ج۱، م۵۰۴ |

  5. پرسش: آیا قرار دادن نطفه مرد اجنبی در رحم زن اجنبیه فی نفسه جایز است ؟ آیا این عمل شبیه به زنا نیست ؟

    پاسخ: این کار جایز نیست ولی حکم زنا را ندارد .

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: المسائل المنتخبة، مسائل مستحدثات، م۶۵ |

    • گیج‌شده 1
  6. پرسش: آیا کشت نطفه جایز است بدین معنی که تخمک زن ونطفه شوهرش را در بیرون رحم تلقیح کرده و آنگاه دوباره در داخل رحم زن قرار می دهند ؟!

    ایا این فرزند شرعی است و مانند بقیه فرزندان است؟

    پاسخ: تلقیح مصنوعی تخمک زوجه با اسپرم زوج در محیط آزمایشگاهی و کاشت آن جنین در رحم زوجه، به خودی خود حرام نیست، ولی از این جهت که تلقیح مصنوعی غالبا همراه با کشف عورت یا لمس و نگاه به آن است حرام می شود، لذا در غیر حال ضرورت، مراجعه کننده مجاز به کشف عورت نیست.

    و در هر حال اگر بچه متولد شود فرزند شرعی زوجین محسوب می شود و احکام شرعی مانند محرمیت و ارث بین آنها ثابت است.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: المسائل المنتخبة، مسائل مستحدثات، م۶۹ |

  7. پرسش: در عمل تلقیح تخمک در داخل دستگاه مصنوعی، گاهی چندین جنین شکل می یابد و چه بسا کشت همه آنها در رحم مادر برای او مرگ آور و یا خطر ناک است آیا می توان یک جنین را برگزید و بقیه را تلف کرد؟

    پاسخ: کشت تخمک پرورده شده که در دستگاه آزمایش، به عمل می آید واجب نیست پس در فرض سؤال می توان یکی را برگزید و بقیه را تلف کرد و از بین برد.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: المسائل المنتخبة، مسائل مستحدثات، م۶۹ |

  8. پرسش: برخی اوقات، زن و شوهر به تلقیح مصنوعی که پزشکی آن را اجراء می کند نیاز پیدا می کنند و آن عمل، مستلزم دیدن آلت تناسلی آنان توسط پزشک است آیا چنین عملی جایز است؟

    پاسخ: دیدن آلت تناسلی و مشاهده آن توسط فرد نامحرم، تنها به سبب یاد شده در سؤال، جایز نمی باشد و اما اگر نیاز به فرزند، ضروری باشد و آن، به دیدن آلت تناسلی موقوف باشد در آن صورت جایز می شود و از موارد ضرورت آن است که پدر و مادر آنچنان برای فرزند داشتن بی صبری می کنند که تحمل آن وضع برایشان فوق العاده دشوار و طاقت فرساست.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: المسائل المنتخبة، مسائل مستحدثات، م۶۹ |

    • پسندیدن 1
  9. پرسش: حکم لقاح مصنوعی از زن و شوهر و گزاردن آن جنین در رحم زن دیگر برای باردار شدن چیست؟

    و بچه ملحق به کیست و با اگر پسر باشد با کدام زن محرم است و مساله ارث چی می شود؟

    و پدر بچه همین شوهر صاحب اسپرم است؟

    پاسخ: تلقیح مصنوعی اسپرم زوج با تخمک زوجه و کاشت آن در رحم زن اجنبی (بنا بر احتیاط واجب این زن غیر از محارم زوج باشد) به خودی خود حرام نیست، ولی از این جهت که تلقیح مصنوعی غالبا همراه با کشف عورت یا لمس و نگاه به آن است حرام می شود، لذا در غیر حال ضرورت مراجعه کننده مجاز به کشف عورت نیست.

    و در هرحال چنانچه بچه متولد شود، انتساب او به زوجه (صاحب تخمک) یا به صاحب رحم محل اشکال است، بنابراین به احتیاط واجب لازم است در مسأله ارث بین آنها مصالحه صورت گیرد، و از این جهت که صاحب تخمک همسر پدر بچه است محرم بچه می باشد و همچنین صاحب رحم (مانند مادر) محرم بچه است. و از طرف دیگر زوج پدر شرعی او محسوب می شود.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: المسائل المنتخبة، مسائل مستحدثات، م۶۸ |

  10. پرسش: آیا تغییر جنسیت اشکال دارد ؟

    پاسخ: اگر مقصود از تغییر جنسیت این باشد که با عمل جراحی آلت تناسلی مرد را قطع کنند و به جای آن برای او مجرای ادرار و آلت تناسلی مصنوعی بسازند و با تزریق هورمون علامات زنانگی از قبیل ریختن موهای صورت و برآمدگی سینه در او ایجاد کنند ، یا در مورد زنی که تغییر جنسیت می دهد مقصود این باشد که برای او آلت تناسلی مردانه مصنوعی قرار دهند و با تزریق هورمون علامات مردی از قبیل کوچک شدن سینه و روییدن موی صورت ایجاد کنند ، این امر موجب تغییر واقعی جنسیت نیست و احکام شرعی او تغییر نمی کند و از جهتی چون مستلزم کشف عورت و لمس آن است جایز نیست.

    واما اگر مقصود تغییر دستگاه تناسلی داخلی وخارجی باشد که معیار اختلاف زن ومرد است ، پس این امر فی حد ذاته با قطع نظر از لوازمی که ممکن است حرام باشد اشکال ندارد ، ولی تا به حال این امر محقق نشده است و آن چه تا به حال صورت پذیرفته همان تغییر ظاهری است که تاثیری در تغییر احکام ندارد.

    البته ممکن است در مورد کسانی که دچار ناهنجاری در دستگاه تناسلی شده اند با عمل جراحی آلت تناسلی مردانه را که مخفی شده است در مردی که ظاهری زنانه دارد ولی دستگاه تناسلی داخلی را ندارد نمایان سازند یا به عکس آلت تناسلی ظاهری مردانه را از زنی که دستگاه تناسلی زنانه داخلی دارد قطع کنند.

    واین کار فی حد ذاته اشکالی ندارد و ارتباطی با تغییر جنسیت ندارد و البته اگر مستلزم نگاه یا لمس حرام باشد در صورتی جایز است که ضرورت داشته باشد یا ترک آن مستلزم حرج ومشقت شدید باشد .

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: |

  11. پرسش: معیار در جهر و اخفات (آهسته خواندن) نماز چیست ؟

    در نمازهایی مانند مغرب و عشا آیا باید جهر طوری باشد که کسی در کنار ما ایستاده صدای ما را بشنود ؟

    پاسخ: معیار در جهر واخفات صدق عرفی است نه شنیدن کسی که در کنار او است ونه ظاهر نمودن جوهر صدا ولذا کسی که صدای او گرفته است می تواند جهر بخواند در حالی که جوهر صدا ظاهر نمی شود و جایز نیست صدا را در نماز ان قدر بلند کند که عرفا به ان فریاد گفته شود.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۱۷۶ |

  12. پرسش: احکام جهر و اخفات را برای مرد و زن به صورت کامل برایم توضیح دهید.

    پاسخ: بر مرد بنابر احتیاط واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند ، و بر مرد و زن بنابر احتیاط واجب است که تسبیحات اربعه یا حمد را در رکعت سوم و چهارم و همچنین حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند مگر در دو رکعت اول و دوم نماز ظهر جمعه که مستحب است حمد و سوره خود را بلند بخوانند.

    و زنان میتوانند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخوانند ، ولی اگر نامحرم صدایشان را بشنود و موردی باشد که شنواندن صدا به نامحرم حرام باشد، باید آهسته بخوانند ، و اگر عمداً بلند بخوانند بنابر احتیاط واجب نمازشان باطل است.

    و اگر در جائی که نمازگذار باید نماز را بلند بخواند عمداً آهسته بخواند ، یا در جائی که باید آهسته بخواند عمداً بلند بخواند بنابر احتیاط واجب نمازش باطل است . ولی اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسأله باشد ، صحیح است . و اگر در بین خواندن حمد و سوره هم بفهمد اشتباه کرده ، لازم نیست مقداری را که خوانده دوباره بخواند.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۱۷۱ و م۱۱۷۲ و م۱۱۷۳ و م۱۱۷۴ |

  13. پرسش: در نمازهای پنج گانه چند بار الله اکبر میگوئیم؟

    پاسخ: تکبیر واجب همان تکبیرة الاحرام است که در اول نماز گفته می شود و تکبیرهای دیگر مستحب است.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۱۳۳ و م۱۱۳۴ |

  14. پرسش: در خواندن نمازها اعم از مستحب و واجب رعایت قواعد تجویدی تا چه میزان واجب است؟

    پاسخ: رعایت قواعد تجویدی در نماز لازم نیست و کافی است که قرائت او صحیح باشد.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۲۹۴ |

  15. پرسش: اگر تشهد را در نماز فراموش کنم آیا اول باید قضای آن را بجا بیاورم یا اینکه دو سجده سهو یا اینکه قضا اصلا واجب نیست؟

    پاسخ: قضای تشهد واجب نیست بلکه دو سجده سهو دارد.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۵۱۲ |

  16. پرسش: فراموش کردن قنوت یا تشهد در رکعت دوم باید نماز را دوباره تکرار کنیم یا خیر ؟

    پاسخ: قنوت مستحب است و برای تشهد فراموش شده دو سجده سهو به جا آورید .

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۵۱۲ |

  17. پرسش: اگر کسی پس از خواندن تشهد وبعد از صلوات آن "و عجل فرجهم" را هم بگوید نمازش صحیح است یا خیر ؟

    پاسخ: مانعی ندارد ولی مستحب است بعد از صلوات بگوید : وتقبّل شفاعته وارفع درجته .

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۳۰۷ |

  18. پرسش: من نمی دانم چند سال نماز نخوانده ام ، بین ۳ تا ۵ سال براورد می کنم چند سال باید قضا کنم؟

    و آیا رعایت ترتیب در نمازهای قضا شرط است ؟

    و آیا باید هر نماز قضا در وقت خودش خوانده شود؟

    پاسخ: قضای نمازهایی که به جای نیاوردید واجب است ، و اگر در مقدار نمازهای قضا شده شک دارید کافی است قدر متیقن (مقدار کمتری که حتما نخوانده اید یعنی سه سال) را قضا کنید، و در قضای نمازهای یومیّه ترتیب لازم نیست ، مگر در نمازهائی که در ادای آنها ترتیب لازم است ، مثل نماز ظهر و عصر ، یا مغرب و عشا از یک روز مشخص و توبه و استغفار کنید. و هر وقت باشد می توانید نمازهای قضا را به جا بیاورید .

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۶۵۵ و م۱۶۵۲ |

  19. پرسش: اگر از رادیو قرآن آیات سجده دار بشنویم سجده کردن واجب است؟

    پاسخ: اگر صدا ضبط شده باشد سجده لازم نیست. ولی اگر پخش زنده باشد باید سجده کنید.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۲۹۵ |

  20. پرسش: آیاتی که سجده واجب دارند کدام هستند؟

    پاسخ: سجده های واجب در سوره (سجده) آیه پانزدهم ، و سوره (فصلت) آیه سی وهفتم ، و سوره (نجم) آیه شصت و دوم ، و سوره (علق) آیه نوزدهم می باشد.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، م۱۲۹۰ |

  21. پرسش: تعیین وقت نماز در جایی که ماه ها شب است و یا ماه ها روز می باشد چگونه است ؟

    پاسخ: اگر شخص در مکانی باشد که مدت شبانه روز انجا بیشتر از ۲۴ ساعت باشد به احتیاط واجب نماز های خود را طبق نزدیکترین مکانی که شب و روز داشته باشد به جا آورد.

    منبع: سایت آیت الله العظمی سیستانی

    ببینید: رساله جامع، مستحدثات وقت نماز، م۶ | فقه برای غرب‌نشینان، م۷۱ |

×
×
  • اضافه کردن...