احکام خوردنیها و آشامیدنیها
احکام خوردنیها و آشامیدنیها
مسئله ۲۶۴۱ ـ هر پرندهای که مانند شاهین و عقاب، و باز و کرکس درنده و چنگال دار باشد، حرام است، و همچنین حرام است همه انواع کلاغ، حتی زاغ ـ بنا بر احتیاط واجب ـ و هر پرندهای که هنگام پرواز بال زدنش کمتر از صاف نگهداشتن بالش باشد، چنگال دار است و حرام میباشد، و هر پرندهای که بال زدنش بیش از صاف نگهداشتن اوست حلال است، بنابراین میتوان پرندگان حرامگوشت را از حلالگوشت به ملاحظه کیفیت پرواز آنها تمیز داد، ولی چنانچه کیفیت پرواز پرندهای معلوم نباشد، اگر آن پرنده چینهدان و یا سنگدان و یا خارپشت پا داشته باشد حلال است، و اگر هیچکدام از اینها را نداشته باشد، حرام است. و اما پرندگان دیگر ـ غیر از آنچه ذکر شد ـ چون مرغ و کبوتر و گنجشک و حتی شترمرغ و طاووس، همه حلال میباشند، ولی کشتن بعضی از پرندگان مکروه است مانند هدهد و پرستو. و اما حیواناتی که پرواز دارند ولی پر ندارند مانند خفاش حرام میباشند، و همچنین است زنبور و پشّه و دیگر حشرات پرنده بنا بر احتیاط واجب.
مسئله ۲۶۴۲ ـ اگر چیزی را که روح دارد، از حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه، یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند، نجس و حرام میباشد.
مسئله ۲۶۴۳ ـ بعضی از اجزاء حیوانات حلالگوشت، حرام است، و آن چهارده چیز است: «۱» خون. «۲» فضله. «۳» نری. «۴» فرج. «۵» بچهدان. «۶» غدد که آن را دشول میگویند. «۷» تخم که آن را دنبلان میگویند. «۸» چیزی که در مغز سر است و بهاندازه نخود میباشد. «۹» مغز حرام (نخاع)، که در میان تیره پشت است. «۱۰» پی که در دو طرف تیره پشت است، بنا بر احتیاط واجب «۱۱» زهرهدان. «۱۲» سپرز (طحال). «۱۳» مثانه. «۱۴» حدقه چشم. اینها همه در غیر پرندگان و ماهی و ملخ از حیوانات حلالگوشت است. و اما خون و فضله پرندگان بیاشکال حرام است، ولی جز این دو اگر از آنچه گذشت چیزی از آنها باشد، حرام بودنش بنا بر احتیاط واجب است، و همچنین ـ بنا بر احتیاط واجب ـ حرام است خون و فضله ماهی، و فضله ملخ، و جز این از آنها چیزی حرام نیست.
مسئله ۲۶۴۴ ـ آشامیدن ادرار حیوانات حرامگوشت، حرام است، و همچنین ادرار حیوانات حلالگوشت ـ حتی شتر بنا بر احتیاط لازم ـ ولی خوردن ادرار شتر و گاو و گوسفند اگر برای معالجه باشد اشکال ندارد.
مسئله ۲۶۴۵ ـ خوردن گِل حرام است، و همچنین است خاک و شن ـ بنا بر احتیاط لازم ـ و خوردن گل داغستان و گل ارمنی و غیر آنها برای معالجه در صورت ناچاری اشکال ندارد، و خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء(علیه السلام) برای استشفاء به مقدار یک نخود متوسط جایز است، و اگر آن را از خود قبر مقدس یا اطراف آن برندارند هرچند تربت امام حسین(علیه السلام) بر آن صدق کند بنا بر احتیاط واجب باید در مقداری از آب و مانند آن حل نمایند که مستهلک شود و بعداً آن آب را بیاشامند، و همچنین این احتیاط را باید رعایت کرد در موردی که اطمینان نباشد که تربت از قبر مقدس آن حضرت است و بیـّـنهای هم بر آن شهادت ندهد.
مسئله ۲۶۴۶ ـ فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در دهان آمده است، حرام نیست. و نیز فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن، از لای دندان بیرون میآید، اشکال ندارد.
مسئله ۲۶۴۷ ـ خوردن چیزی که موجب مرگ میشود، یا برای انسان ضرر مهمی دارد حرام است.
مسئله ۲۶۴۸ ـ خوردن گوشت اسب، و قاطر، و الاغ، مکروه است، و اگر کسی با آنها نزدیکی کند، گوشت آنها حرام میشود، و همچنین شیر آنها و نسل بعد از وطی آنها ـ بنا بر احتیاط واجب، ـ و ادرار و سرگین آنها نجس میشود، و باید آنها را از شهر بیرون ببرند و در جای دیگر بفروشند، و بر واطی اگر صاحبش نباشد لازم است قیمتش را به صاحبش بدهد، و پولی که از فروشش به دست میآید برای واطی است، و اگر با حیوانی که گوشتش معمولاً مورد استفاده است، مانند گاو و گوسفند و شتر نزدیکی کند، ادرار و سرگین آنها نجس میشود و خوردن گوشت آنها حرام است، و همچنین است ـ بنا بر احتیاط واجب ـ آشامیدن شیر آنها، و نسل بعد از وطی آنها، و باید آن حیوان را بکشند و بسوزانند، و کسی که با آن وطی کرده، اگر صاحبش نباشد پول آن را به صاحبش بدهد.
مسئله ۲۶۴۹ ـ بزغاله اگر از خوک به مقداری که گوشت و استخوانش قوّت بگیرد، شیر بخورد، خود و نسلش حرام میشود، و شیر آنها نیز حرام میشود، و در صورتی که مقدار شیر خوردن، کمتر از آن باشد ـ بنا بر احتیاط واجب ـ باید استبراء شود و پس از آن حلال میگردد، و استبراء آن این است که هفت روز شیر پاک بخورد، و اگر حاجت به شیر نداشته باشد، هفت روز علف بخورد. و در حکم بزغاله است ـ بنا بر احتیاط واجب ـ بره شیرخوار، و گوساله و بچههای دیگر حیوانات حلالگوشت، و خوردن گوشت حیوان نجاستخوار حرام است، و چنانچه استبراءش نمایند حلال میشود، و کیفیت استبراء آن در مسأله (۲۱۹) بیان شد.
مسئله ۲۶۵۰ ـ آشامیدن شراب، حرام است، و در بعضی از اخبار از بزرگترین گناهان شمرده شده است، از حضرت امام صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمودند: شراب، ریشه بدیها و منشأ گناهان است، و کسی که شراب میخورد عقل خود را از دست میدهد، و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، و احترام هیچکس را نگه نمیدارد، و حقّ خویشان نزدیک را رعایت نمیکند، و از زشتیهای آشکار روی نمیگرداند، و اگر جرعهای از آن بنوشد خداوند متعال و ملائکه و پیامبران و مؤمنان او را لعنت کنند، و اگر تا حدّ مستی بنوشد روح ایمان و خداشناسی از او بیرون میرود، و روح پلید خبیثی بهجای آن قرار میگیرد، و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود. (هر چند واجب است نمازش را بخواند و نماز او صحیح است).
مسئله ۲۶۵۱ ـ خوردن چیزی از سفرهای که در آن شراب میخورند، حرام است، و همچنین نشستن بر سر چنین سفرهای بنا بر احتیاط واجب.
مسئله ۲۶۵۲ ـ بر هر مسلمان واجب است مسلمان دیگری را که نزدیک است از گرسنگی یا تشنگی بمیرد، آب و غذا داده و او را از مرگ نجات دهد اگر جان خودش در خطر نباشد، و همچنین اگر آن شخص مسلمان نباشد ولی انسانی است که قتل او جایز نیست.
آداب غذا خوردن
مسئله ۲۶۵۳ ـ چند چیز در غذا خوردن، مستحب شمرده شده است:
- اوّل: هر دو دست را پیش از غذا بشوید.
- دوّم: بعد از غذا دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند.
- سوّم: میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن کند، و بعد از همه دست بکشد، و پیش از غذا اوّل میزبان دست خود را بشوید، بعد کسی که طرف راست او نشسته و همینطور تا برسد به کسی که طرف چپ او نشسته، و بعد از غذا اوّل کسی که طرف چپ میزبان نشسته دست خود را بشوید و همینطور تا به میزبان برسد.
- چهارم: در اوّل غذا «بسم الله» بگوید، و اگر سر یک سفره چند جور غذا باشد، در وقت خوردن هرکدام از آنها «بسم الله» بگوید.
- پنجم: با دست راست غذا بخورد.
- ششم: با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورد و با دو انگشت نخورد.
- هفتم: اگر چند نفر سر یک سفره نشستهاند، هر کسی از غذای جلوی خودش بخورد.
- هشتم: لقمه را کوچک بردارد.
- نهم: سر سفره زیاد بنشیند و غذا خوردن را طول بدهد.
- دهم: غذا را خوب بجود.
- یازدهم: بعد از غذا خداوند عالم را حمد کند.
- دوازدهم: انگشتها را بلیسد.
- سیزدهم: بعد از غذا خلال نماید، ولی با چوب ریحان و شاخه انار و نی و برگ درخت خرما خلال نکند.
- چهاردهم: آنچه بیرون سفره میریزد جمع کند و بخورد، ولی اگر در بیابان غذا بخورد، مستحب است آنچه میریزد، برای پرندگان و حیوانات بگذارد.
- پانزدهم: در اوّل روز و اوّل شب غذا بخورد و در بین روز و در بین شب غذا نخورد.
- شانزدهم: بعد از خوردن غذا به پشت بخوابد، و پای راست را روی چپ بیندازد.
- هفدهم: در اوّل غذا و آخر آن نمک بخورد.
- هجدهم: میوه را پیش از خوردن با آب بشوید.
چیزهایی که در غذا خوردن مذموم است
مسئله ۲۶۵۴ ـ چند چیز در غذا خوردن مذموم شمرده شده است:
- اوّل: در حال سیری غذا خوردن.
- دوّم: پر خوردن. و در خبر است که خداوند عالم بیشتر از هر چیز از شکم پر متنفر است.
- سوّم: نگاه کردن به صورت دیگران در موقع غذا خوردن.
- چهارم: خوردن غذای داغ.
- پنجم: فوت کردن چیزی که میخورد یا میآشامد.
- ششم: بعد از گذاشتن نان در سفره، منتظر چیز دیگر شدن.
- هفتم: پاره کردن نان با کارد.
- هشتم: گذاشتن نان زیر ظرف غذا.
- نهم: پاک کردن گوشتی که به استخوان چسبیده بهطوری که چیزی در آن نماند.
- دهم: پوست کندن میوههایی که با پوست خورده میشود.
- یازدهم: دور انداختن میوه پیش از آنکه کاملاً آن را بخورد.
آداب آشامیدن
مسئله ۲۶۵۵ ـ چند چیز از آداب آشامیدن شمرده شده است:
- اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد.
- دوّم: در روز ایستاده آب را بیاشامد.
- سوّم: پیش از آشامیدن آب «بسم الله»، و بعد از آن «الحمد لله» بگوید.
- چهارم: به سه نفس آب را بیاشامد.
- پنجم: از روی میل آب را بیاشامد.
- ششم: بعد از آشامیدن آب، حضرت أبا عبدالله(علیه السلام) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
چیزهایی که در آشامیدن مذموم است
مسئله ۲۶۵۶ ـ زیاد آشامیدن آب، و آشامیدن آن بعد از غذای چرب، و در شب به حال ایستاده مذموم شمرده شده است، و نیز آشامیدن آب با دست چپ، و همچنین از جای شکسته کوزه و جایی که دسته آن است مذموم شمرده شده است.
0 دیدگاه
دیدگاه توصیه شده
هیچ دیدگاهی برای نمایش وجود دارد.