توجه: احکامی که در این جزوه درون علامت [ ] قرار داده شده، از موارد احتیاط واجب است؛ که مکلف در آنها میتواند به مجتهد دیگری، با رعایت ترتیب اعلمیت، رجوع نماید.
گفتگویی درباره تیمم
امروز قرار است با مادرم درباره تیمم گفتگو کنم، احساس میکنم کلمه تیمم برایم آشناست و آن را قبلاً هنگام تلاوت قرآن کریم دیدهام، ولی به یاد نمی آورم این کلمه در کدام آیه و کدام سوره بود، لذا گفتگوی امروز را با این سؤال شروع کردم:
فاطمه: مادر.. یادم نمیآید کلمه تیمم را در کجای قرآن دیدهام؟!
مادر: این کلمه در سوره نساء آمده است، خداوند متعال میفرماید:
(وَ إِنْ کُنْتُمْ مَرْضَیٰ أَوْ عَلَیٰ سَفَرٍ أَوْ جَاءَ أَحَدٌ مِنْکُمْ مِنَ الْغَائِطِ أَوْ لَامَسْتُمُ النِّسَاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَاءً فَتَیَمَّمُوا صَعِیدًا طَیِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِکُمْ وَأَیْدِیکُمْ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَفُوًّا غَفُورًا) (سوره نساء آیه ۴۳)
«و اگر بیمارید یا در سفرید یا یکی از شما از قضای حاجت آمده است یا با زنان همبستر شدهاید و برای وضو یا غسل آبی نیافتید، به سراغ زمینی که از حالت طبیعی خود خارج نشده است بروید و بخشی از صورت و دستهایتان را با آن مسح کنید، که خدا از شما درمیگذرد و شما را میآمرزد».
این آیه به ما میآموزد که چه زمانی و با چه چیزی و چگونه تیمم کنیم.
فاطمه: مادر.. چه زمانی باید تیمم کنم؟
مادر: در موارد زیر باید تیمم بدل از غسل یا بدل از وضو انجام دهی:
۱. اگر آب کافی برای انجام دادن غسل یا وضو نداشته باشی.
۲. اگر آب کافی وجود داشته باشد ولی دسترسی به آن برایت فراهم نباشد، مانند اینکه به خاطر بیماری نتوانی خود را به آب برسانی یا اینکه استفاده از آب متوقف بر کار حرامی باشد مانند اینکه آب مباح در ظرف غصبی باشد، یا اینکه بترسی به خاطر رسیدن به آب جان یا ناموس یا اموالت در خطر قرار گیرد.
۳. اگر ترس این را داشته باشی که به خاطر کمبود آب و استفاده کردن از آن در وضو یا غسل ممکن است خود یا شخص دیگری که به تو وابسته است (و در شأن تو باشد که از او محافظت کنی) در تشنگی قرار گیرد، بلکه اگر ترس از تشنگی حیوانی را داشتی که زنده بودن آن برایت مهم است، در این صورت هم وظیفهات تیمم است.
۴. اگر وقت تنگ باشد به حدی که زمان کافی برای غسل و خواندن نماز کامل یا وضو و خواندن نماز کامل در داخل وقت را نداشته باشی.
۵. اگر به دست آوردن آب برای غسل یا وضو و یا اینکه استفاده از آب در آن دو مستلزم حرج و مشقت شدیدی باشد که تحمل کردن آن سخت است، مانند اینکه به دست آوردن آب متوقف بر درخواستی باشد که موجب ذلت و خواری است، و یا اینکه صفات آب طوری تغییر کرده باشد که از آن متنفر شوی و استفاده آن موجب شود در حرج و سختی بسیار شدیدی قرار گیری.
۶. اگر وظیفهات این باشد که آب وضو یا غسل را در جای دیگری استفاده کنی، مانند اینکه مسجد نجس شده باشد و وظیفه داشته باشی آب را برای برطرف کردن نجاست از مسجد مصرف کنی.
۷. اگر از استعمال آب در غسل یا وضو ترس ضرر داشته باشی به اینکه استعمال آن موجب بیماری شود، یا بیماری طول بکشد، یا شدت پیدا کند، یا به سختی درمان شود، و در تمام این حالات وظیفه تو وضوی جبیره ای نباشد.
فاطمه: الآن فهمیدم که چه وقت باید تیمم کنم، ولی بر روی چه چیزی باید تیمم کرد؟
مادر: بر روی خاک یا ریگ یا کلوخ یا سنگ یا هر چیز مشابهی که زمین بر آن صدق کند تیمم کن، البته بهشرط اینکه پاک و [تمیز] باشد و غصبی نباشد.
فاطمه: چگونه تیمم کنم؟
مادر: الآن روبروی تو تیمم میکنم تا یاد بگیری...
مادر این را گفت و شروع به تیمم کرد، ابتدا انگشتری که در دستش بود را خارج کرد، سپس کف دو دست خود را [با هم] یکبار بر زمین زد، سپس دو دست را کنار هم گذاشت و کف آنها را بر بالای پیشانی قرار داد و از جایی که موی سر میروید تا بالای بینی و [بالای ابروها] کشید، سپس با کف دست چپِ خود، تمام پشت دست راست را از مچ دست تا سر انگشتان مسح کرد و در پایان با کف دست راستِ خود، تمام پشت دست چپ را از مچ دست تا سر انگشتان مسح کرد.
فاطمه: به همین آسانی و سرعت تیمم تمام شد؟!
مادر: آری، فقط تیمم نیست که آسان است، بلکه خداوند متعال میفرماید:
(یُرِیدُ اللَّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَلَا یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ) (سوره بقره آیه ۱۸۵)
«خداوند برای شما آسانی میخواهد و برای شما سختی و مشقت را نمیخواهد»
فاطمه: آیا تیمم کردن شرط هایی دارد؟
مادر: آری شرط های تیمم عبارتاند از:
۱. توانایی وضو گرفتن یا غسل کردن را نداشته باشی (همانطور که گذشت).
۲. تیمم را با قصد تقرب به خداوند متعال انجام دهی.
۳. چیزی که با آن تیمم میکنی باید پاک و [تمیز] باشد و غصبی نباشد، و با شیء دیگری که تیمم بر آن صحیح نیست مخلوط نباشد مانند اینکه خاک با خاکستر مخلوط شود، البته اگر مقدار خاکستر در خاک مستهلک[۱] باشد تیمم صحیح است.
۴. [روی چیزی که تیمم میکنی باید گرد و غباری باشد که به دست بماند، بنابراین تیمم بر سنگی که روی آن غباری نیست صحیح نیست].
۵. مسح پیشانی [باید از بالا به پایین باشد].
۶. تیمم صحیح نیست مگر آنکه از برطرف شدن عذر تا آخر وقت ناامید شوی، و این در صورتی است که تیمم را برای نماز یا هر واجب دیگری که وقت محدودی دارد انجام دهی.
۷. باید تیمم را حتیالامکان خودت بهتنهایی انجام دهی و از دیگری کمک نگیری.
۸. کارهای تیمم را باید پشت سر هم انجام دهی، پس اگر بین آنها بهقدری فاصله دهی که عرفا نگویند تیمم میکنی، تیمم باطل میشود.
۹. بین اعضای تیمم مانعی نباشد، مثلاً اگر بر روی کف دست یا روی پیشانی مانعی باشد تیمم صحیح نیست.
۱۰. مسح پیشانی باید قبل از مسح دست راست، و مسح دست راست نیز قبل از مسح دست چپ باشد.
فاطمه: اگر به خاطر بیماری از استعمال آب در وضو یا غسل معذور باشم و با تیمم نماز بخوانم سپس پزشک استعمال آب را برایم تجویز کند در حالیکه هنوز وقت برای نماز موجود باشد، وظیفه من چیست؟
مادر: نمازت صحیح است و اعاده آن لازم نیست، البته این حکم در صورتی است که تیمم مشروع باشد مانند اینکه هنگام تیمم از برطرف شدن عذر تا آخر وقت ناامید باشی.
فاطمه: اگر پزشک برای چند روز مرا از استعمال آب بازدارد و با تیمم نماز بخوانم، و بعد از بهبودی اجازه دهد از آب استفاده کنم، آیا لازم است نمازهایی که با تیمم خوانده شده را اعاده کنم؟
مادر: خیر، آنها را تکرار مکن.
فاطمه: اگر بعد از دخول وقت نماز به خاطر عذری با تیمم نماز بخوانم، سپس وقت نماز دیگری برسد در حالیکه هنوز عذرم برطرف نشده باشد، آیا لازم است برای نماز بعدی تیمم کنم؟
مادر: خیر، لازم نیست تیمم را تکرار کنی، چون تا زمانی که عذر باقی است و احتمال برطرف شدن آن را ندهی کماکان تیمم اول پابرجاست.
فاطمه: اگر تیمم بدل از غسل جنابت انجام دهم، آیا لازم است برای نماز وضو بگیرم؟
مادر: خیر، آن تیمم هم از وضو و هم از غسل کفایت میکند.
فاطمه: اگر تیمم بدل از غسل جنابت انجام دهم سپس ـ مثلاً ـ به دستشویی بروم یا بخوابم، آیا لازم است یکبار دیگر برای وضو یا برای غسل تیمم کنم؟
مادر: اگر توانایی وضو داشتی وضو بگیر، وگرنه تیمم بدل از وضو انجام بده.
فاطمه: اگر هنگام مسح دست چپ، در مسح پیشانی یا در مسح دست راست شک کنم، وظیفه من چیست؟
مادر: به این شک خود توجهی مکن.
فاطمه: اگر این شک بعد از تمام شدن تیمم پیش آید چطور؟
مادر: بازهم به این شک خود هیچ توجهی مکن.
[۱] نسبت آن بهقدری کم باشد که عرفاً از بین رفته بهحساب آید.
- ادامه مطلب...
- 0 دیدگاه
- 1287 بازدید